9. syyskuuta 2016

Lasagne - täydellinen viikonloppuruoka


Lasagne on ihan klassikko, täydellinen sunnuntairuoka. Se on varmaan mun ihan lemppareista lempparein ruoka, ollut aina! Kotona meidän isä teki aina maailman parasta lasagnea, sittemmin on pitänyt opetella itse (mutta saa kyllä edelleen kutsua lassepäivinä kylään, vinkvink vaan...). Monenmoista ohjetta on tullut kokeiltua, mutta sitten tuli Safkaa-kirja, jonka ohjetta mukaillen olen tehnyt lasagnen jo monen vuoden ajan. Alkuperäisestä ohjeesta olen jättänyt pois porkkanan, sellerin ja herkkusienet, sekä vaihtanut kokonaiset säilyketomaatit tomaattimurskaan. Timjamin olen korvannut basilikalla ja rosmariinia olen laittanut vain vähän. En myöskään ole koskaan hauduttanut kastiketta uunissa paria tuntia, malttamaton kun olen. Sen sijaan olen haudutellut liedellä kattilassa n. tunnin. Kirjan ohjeesta on omaan käyttööni vakiintunut seuraavanlainen versio.


LASAGNE

2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
800 g naudan jauhelihaa
2 tlk tomaattimurskaa
~1,5 dl punaviiniä
mustapippuria
suolaa
basilikaa
rosmariinia
laakerinlehtiä

lasagnelevyjä
250 g emmentalraastetta


Bechamel-kastike:
50 g voita
50 g vehnäjauhoja
1 l täysmaitoa
suolaa
muskottipähkinää
valkopippuria

Pilko sipulit ja valkosipuli, kuullottele niitä oliiviöljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja kypsennä. Lisää tomaattimurska ja punaviini, sekä mausteet (itse siirrän kastikkeen tässä välissä kattilaan, sillä paistinpannuni on liian pieni). Anna hautua rauhassa kannen alla, mitä kauemmin, sen parempi.

Valmista valkokastike sulattamalla voi kattilassa ja lisää sekaan jauhot. Anna kypsyä hetken ja lisää sitten joukkoon valmiiksi lämmitetty maito, vähän vähän kerrallaan ja välillä sekoittaen. Kiehauta ja mausta, varo pohjaanpalamista! ;)

Kasaa lasagne oliiviöljyllä voideltuun reilun kokoiseen uunivuokaan seuraavasti: pohjalle valkokastike, sitten lasagnelevyt joiden päälle jauhelihakastiketta ja valkokastiketta ja jälleen lasagnelevyt, jne. Päällimmäiseksi jää lasagnelevyt ja niiden päälle kerros valkokastiketta ja juustoraaste. Kypsennä 180°, 45 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen anna "levätä" vielä 15 minuuttia. Tarjoile salaatin kera. Ja punaviinin. Jos et olisi sokerilakossa. Nyyh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...